Den předem si namočíme fazole, hrách a houby (v jednom hrnci). Druhý den dáme společně vařit ve stejné vodě, v jaké jsme luštěniny namáčeli. Když jsou fazole poloměkké, přidáme čočku, kroupy, pokud máme, tak i pohanku a vaříme téměř doměkka. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory, nastrouhanou kořenovou zeleninu (vybereme menší mrkev a petržel a kousek celeru) a pokrájené sušené švestky (ty můžeme vynechat, pokud nemáme rádi nasládlější chuť). Osolíme a vaříme doměkka. Přidáme jíšku z másla a mouky, ještě krátce povaříme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme jako samostatný pokrm s chlebem.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek